Днешният ден на българистиката в Киевския национален университет „Тарас Шевченко”

Доц. Д-р Мариета Иванова-Гиргинова, лектор в Киевския национален университет „Тарас Шевченко” ноември 2013, Киев. Posted in Събития | . Посещения: 9170

Днешният ден на българистиката в Киевския национален университет „Тарас Шевченко”

През тази година българистите в КНУ „Тарас Шевченко” честват двоен юбилей - 50 години от изучаването на български език и 40 години от въвеждането на специалността българска филология. По инициатива на наскоро основания Център по българистика към катедрата по славянски филологии на КНУ „Тарас Шевченко” и с подкрепата на Българското посолство в Украйна и Института за литература към БАН се проведоха дни на академичната българистика. Патрон на честванията беше Вицепрезидентът на Р Българя, г-жа Маргарита Попова.

Дните на българистиката се изпълниха с разнообразни и нетрадиционни научни събития. Те събраха в КНУ студенти, преподаватели, гости, българистити, украинисти и слависти от България и университетски центрове в Украйна на интересни и плодотворни срещи, дискусии и разговори за настоящето и бъдещето на украинската българистика. От наситената програма ще се запомни кръгът от лекции, който нашите гости - университетски преподаватели и учени от България, изнесоха пред украинските студенти и преподаватели: българисти и слависти, учени и общественици. Проведе се среща-разговор със софийските украинисти - доц. д-р Албена Стаменова и д-р Райна Камберова от СУ „Св. Кл. Охридски”. Срещата откри нови възможности и формати за академичното обучение на разменни начала между киевските българисти и софийските украинисти. Разнобразните в тематично отношение, провокативни и концептуално издържани академични лекции на доц. Стилян Стоянов /ЮЗУ/ „Културата и литературата на попфолка”, на доц. Таня Стоянова /ЮЗУ/ „Развойни процеси в българската детска литература”, на проф. Панайот Карагьозов /СУ/ „Ренесансът и България”, на доц. Елка Димитрова /ИЛ-БАН/ „Българският литературен модернизъм - очертания на явлението и изследователски перспективи” и на доц. Петко Христов /ИЕФЕМ-БАН/ ”Развойни процеси в българската етнография и етнология като академична дисплина” създадоха отлична творческа и дискусионна работна атмосфера. Познати и непознати факти и явления, концепции и идеи от българската литература и култура получиха новаторска и ерудитска трактовка. Доц. Елка Димитрова представи проекта” Дигитализация и концептуализация на литературното наследство на българския модернизъм” на направление „Нова и съвременна българска литература” на Института за литература, БАН. Презентацията се превърна във неочакван подарък за студентите българисти и техните преподаватели. Те получиха нагледен достъп до цялата литературна периодика на модернизма, позната им само от учебници и изследвания.

Отделен блок в програмата на тържествата беше т. нар. „студентска работилница”. Тя се проведе за първи път. В нея взеха участие студентите българисти от 4-ти и 6-ти курс, които представиха свои разработки - доклади, анализи и есета върху актуални литературни и езикови теми. Работите на магистрите Костантин Корлуков, Настя Соловицка и Виктория Госарчук предложиха интересни и неочаквани ракурси към текстове на Николай Хайтов и Виктор Пасков, а бакалаврите Татяна Володарска, Ирина Бакуменко и Женя Петик интерпретираха традиционни и малко познати проблеми от творчеството на П. К. Яворов, Ел. Пелин и Й. Йовков. Приятно впечатление направиха професионално издържаните езиковедски доклади на студентите Вероника Попсуй и Наташа Бриченко. Те представиха части от своите бакалавърски работи, изготвени под научното ръководство на доц. Олена Чмир.

Централното събитие на юбилея се оказа академичното тържество на 1 ноември 2013 г. То отбеляза началото на международната научна конференция „Българският език, литература и култура в съвременен контекст”, събрала високи гости от академичните среди, български дипломати, преподаватели и учени, представители от различни университети в Украйна и България, възпитаници на специалността, членове на украинско-български обществени и културни институции.

Академичното тържество се откри от проф. Олга Паламарчук- зав. катедрата по славянски филологии. Тя очерта ключовото място на българистиката сред славянските езици и култури. Постиженията на академичната българистка получиха висока оценка и от заместник-директора на Института по филология към КНУ проф. Олена Снитко. В свето слово Н. Пр. г-н Кр. Минчев, посланик на Р България в Украйна, подчерта подкрепата на българската държава за развитието на академичната българистика: ”Преди една година точно на този ден се роди идеята за отваряне на български център в катедрата по славистика във вашия институт. С подкрепата на вицепрезидента на Р България Маргарита Попова на 24 май 2013 г., на 50-годишнината от стартирането на българския език, както и на 40-годишнината от основаването на специалността „български език и литература”, се откри този дългоочакван Център за български език, литература, култура и история в КНУ- най-престижният университет в Украйна. Една мечта се превърна в реалност ”. Посланик Кр. Минчев връчи поздравителен адрес от г-жа Маргарита Попова на директора на Центъра по българистика доц. Олена Чмир. Лекторът по български език, литература и култура, доц. Мариета Иванова- Гиргинова, подчерта заслугите на лектората към МОМН и всеотдайната работа на българските лектори за развитието и успехите на специалността. Тя предаде най-топлите поздравления на колегите си от Института за литература към БАН за достолепния празник.

За своеобразната мисия на преподавателя–българист говори г-жа Весела Залогина, председател на културно-просветно дружество „Родолюбие”. Тя подари на Центъра по българистика школски звънец - реликва и символ на българското образование. Значимостта на българското образование и култура на украинска земя се отбеляза в поздравленията на проф. Юрий Седих, председател на асоциацията „Украйна-България” и г-жа Лариса Костина, директор на Лицей № 293 в Киев, къдто в продължение на 20 години се изучава български език. Множеството приветствия и изказвания, отправени към специалността-юбиляр, развълнуваха участниците в събитието. Те се запомниха със своята топлота и правдивост, с точните анализи и факти, с тънкото и професионално открояване на онези невидими механизми, които превръщат академичното обучение в творчески процес и в ежедневно тайнство. В тях прозвуча спомени и преживявания, споделени трудности и незабравими моменти, оценки,благодарности и похвали, които институциите дадоха на всеотдайната работа на университетските преподаватели и сътрудници на „нивата на българистиката”.

Тържествената част на международната конференция завърши с художествена програма в чест на празника на българските будители. Студентите –българисти припомниха историята и символиката на празника - част от борбата за национално утвърждаване на българската духовност и култура. Те поздравиха присъстващите с интересна музикална програма. Тържеството съчета по вълнуващ начин символиката на Деня на народните будители с откровена равносметка на работата, трудностите, постиженията и бъдещото развитие на академичната българистика в Киев.

Работната част на конференцията се откри с пленарните доклади на доц. Олена Чмир „Българистиката в Киевския университет” и на проф. Панайот Карагьозов, декан на ФСФ към СУ и директор на летния семинар по българистика, „Летният семинар по българистика към СУ „Св. Кл. Охридски” през ХХI век”. Двата доклада сглобиха една съвременна картина на българистиката. Те не само направиха равносметка на постигнатото дотук, но и откроиха зърната на бъдещото развитие на българистиката. Самата конференция протече в две секции с 6 лингвистични и 11 литературоведски доклада. Те очертаха широк тематичен кръг и разискваха актуални, значими и спорни въпроси от историята, теорията и рецепцията на българската литература, култура и език. Докладите от конференцията ще бъдат публикувани в отделен раздел на ежегодно издавания и престижен университетски сборник "Компаративні дослідження слов'янських мов і літератур". Конференцията е и първа научна проява по Договора за взаимно сътрудничество между Центъра по българистика към КНУ и Институтът за литература към БАН.

За юбилея Центърът получи като дарение голяма пратка от научна, методическа и художествена литература от български автори, издателства и институции.

В заключение искам да подчертая, че дните на българистиката в Киевския национален университет „Тарас Шевченко” се превърнаха в забележително научно и културно събитие за цялата академична и българистична общност в Украйна. Те показаха за пореден път какъв сериозен потенциал и възможности за развитие има киевската българистика.

Інститут філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Посольство Республіки Болгарія в Україні Кафедра слов'янської філології КНУ Центр болгарської мови, літератури, історії та культури

ПРОГРАМА

Ювілейних заходів з нагоди 50-річчя започаткування викладання болгарської мови і 40-річчя створення спеціальності "болгарська мова і література" в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Під патронатом Віце-президента Республіки Болгарія Маргарити Попової

жовтень – листопад 2013р.

Київ – 2013

Секретаріат оргкомітету:
м. Київ, б-р Т.Шевченка, 14
факс: (044) 239-31-13
Центр болгарської мови, літератури, історії та культури (к. 106)
тел.: (044) 239-33-72
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Кафедра слов’янської філології
тел.: (044) 239-33-73
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Оргкомітет

Голова оргкомітету:

СЕМЕНЮК Григорій Фокович – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри новітньої української літератури, директор Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Члени оргкомітету:

 • СНИТКО Олена Степанівна – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри російської мови, заступник директора Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка
 • ПАЛАМАРЧУК Ольга Леонідівна – кандидат філологічних наук, професор, завідувач кафедри слов’янської філології Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка
 • ЧМИР Олена Романівна – кандидат філологічних наук, доцент кафедри слов’янської філології Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, директор Центру болгарської мови, літератури, історії та культури
 • ТРАЙКОВА Елка Савова – кандидат філологічних наук, доцент, директор Інституту літератури Болгарської академії наук
 • ІВАНОВА-ҐІРҐІНОВА Маріета Стоянова – доктор, доцент кафедри слов’янської філології Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, співробітник Інституту літератури Болгарської академії наук
 • ДОЦЕНКО Тетяна Степанівна – асистент кафедри слов’янської філології Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка

25 жовтня

11.30 ауд. 106 – зустріч з доц. д-ром Албеною Стаменовою та д-ром Райною Камберовою, перекладачками української літератури , які цього року були відзначені за переклад роману Ю.Андруховича «Дванадцять перстенів» нагородою Спілки перекладачів Болгарії.

28 жовтня

11.30 ауд. 106 – лекція доц. д-ра Стиліяна Стоянова «Автори и сюжети в най-новата българска проза»

29 жовтня

11.30 ауд. 106 – лекція доц.д-ра Тані Стоянової «Развойни процеси в българската детска литература»

30 жовтня

11.30 ауд. 106 – лекція проф. д-ра Панайота Карагьозова «Ренесансът и България»

31 жовтня 2013 р.

11.30 ч.ауд. 106 – лекція доц.д-ра Елки Димитрової«Българският литературен модернизъм - очертания на явлението и изследователски перспективи»

13.30 ч. – Студентська майстерня з болгарської мови та літератури

Міжнародна наукова конференція «Болгарська мова, література і культура в контексті сучасності»

Програма

1 листопада 2013 р.

09.30 ауд. 106 – Урочисте відкриття Міжнародної наукової конференції «Болгарська мова, література і культура в контексті сучасності» (ауд. 63).

Вітання:

 • Слово Ректора КНУ імені Тараса Шевченка акад. Л.В. Губерського.
 • Слово Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Болгарія в Україні К. Мінчева.
 • Слово Директора Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка проф. Г.Ф. Семенюка.
 • Слово зав.кафедри слов’янської філології Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка проф. О.Л. Паламарчук.
 • Вітальні слова випускників кафедри слов’янської філології та гостей.
 • Офіційне відзначення Дня будителів (художньо-музична програма студентів-болгаристів).

Пленарне засідання, ауд. 63.

Чмир О.Р. (директор Центру болгарської мови, літератури, історії та культури Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка) «Болгаристика в Київському університеті»

Карагьозов П. (декан факультету слов’янських філологій Софійського університету імені Св.Климента Охридського, директор Літнього семінару з болгаристики) «Летният семинар по българистика към Софийския университет "Св. Климент Охридски" през XXI век»

Секційні засідання (14.00, ауд. 106)

Секція «Мовознавство, історія болгаристики»

 • Лобур Н.В., доц., к.філол.н., зав. кафедри слов’янської філології, Албул О.А., доц., к.філол.н., ЛНУ імені Івана Франка, «Болгаристика у Львівському університеті»
 • Колесник В.О., проф.,д.філол.н., зав.кафедри болгарської філології ОНУ імені І.І. Мечникова, «Болгаристи Новоросійського університету»
 • Доценко Т.С., асист., КНУ імені Тараса Шевченка, «Еквіваленти біблійних фразеологізмів у болгарській та українській мовах: лінгвокультурологічний аспект»
 • Георгієва С.І., доц., к.філол.н., ОНУ імені І.І. Мечникова, «Болгарські говірки в Україні: еволюція досліджень»
 • Пейчева О., доц., к.філол.н., ОНУ імені І.І. Мечникова, «Українські елементи у болгарських говірках Одещини»
 • Стрільчук Г.П., доц., к.філол.н., КНУ імені Тараса Шевченка «Явище аналогії в мові староукраїнських пам’яток»

Секція «Літературознавство, фольклористика»

 • Налбантова Ел., проф., ВТУ імені свв. Кирила і Мефодія, Болгарія, «Женските образи в съвременната бесарабска българска поезия»
 • Димитрова Е., доц., д-р, Інститут літератури Болгарської академії наук, «Аспекти на съвременната българска белетристика. Емпатия и смисъл в сборника разкази на Георги Господинов "И всичко стана луна"»
 • Стоянов Ст., доц., д-р, ПЗУ імені Неофіта Рильського, Болгарія, «Радиото като персонаж и сюжет в българската литература от 30-те и 40-те години на ХХ век»
 • Айдачич Д., доц., д. філол. н., КНУ імені Тараса Шевченка, «Предател в българската литература (Иван Вазов, Захари Стоянов)»
 • Стоянова Т., доц., д-р, ПЗУ імені Неофіта Рильського, Болгарія, «Типология на героя в българската детско-юношеска проза до Първата световна война»
 • Іванова-Ґірґінова М.С., доц., д-р, Інститут літератури Болгарської академії наук, Болгарія, «Българската драма на страниците на списание "Златорог" - проблемният жанр»
 • Микитенко О.О, д.філол.н., пров.н. с. Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України, «Стаття І.Шишманова "Значението и задачата на нашата етнография" (1889) у контексті становленя українсько-болгарських наукових взаємин»
 • Огієнко І.С., к.філол.н., м.н.с., Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України, «Болгарська фольклористика та етнологія кінця ХХ - початку ХХІ століття»
 • Христов П., доц., д-р, Софійський університет імені св.Климента Охридського «Ролята на празничния календар при конструиране на идентичността в диаспората (българите в гр. Одеса и украинците в гр. София)»
 • Старавойтава Н.П., доц., к.філол.н., БДЕУ, Мiнськ, Білорусь «Гипотетический сербский протограф старобелорусского романа "Трыщан и Ижота"»
 • Осадца К.Є., співроб. КНУ імені Тараса Шевченка, «Болгарсько-сербська середньовічна літературна спадщина в контексті Pax Slavia Orthodoxa»

Конференція є першим заходом, який проводиться в рамках двостороннього Договору про співробітництво між Центром болгарської мови, літератури, історії та культуриКиївського національного університету імені Тараса Шевченка та Інститутом літератури Болгарської академії наук.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
 • България
 • 1113
 • София
 • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
 • Тел. +359 2 971-70-56
 • Факс +359 2 971-70-56
 • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.