Откриване на Център по български език, литература и култура в Института по филологии към Киевския национален университет „Тарас Шевченко

Институт за литература. Posted in Събития | . Посещения: 5621

На 26 май в Института по филологии към КНУ „Тарас Шевченко” на високо академическо и дипломатическо ниво се откри Център по български език, литература и култура. Гости на тържеството бяха Вицепрезидентът на Р България г-жа Маргарита Попова, проректорът по международната дейност проф.Петро Бех, Н.Пр.г-н Красимир Минчев - Посланик на Р.България в Украйна, Директорът на Института по филологии проф. Григорий Семенюк, г-н Антон Кисе, депутат в Парламента на Украйна и Президент на Асоциацията на българите в Украйна,завеждащ катедрата по славянски филологии проф.Олга Паламарчук, преподаватели и студенти-българисти, учени,представители на различни академични и обществени институции.

От името на Ректора на КНУ „Тарас Шевченко” приветствие поднесе проф. Петро Бех. Проректорът увери, че ръководството на КНУ по всякакъв начин ще подпомага работата на новооткрития Център по българистика и ще съдейства в обмена на студенти и преподаватели в областта на образованието и науката между Украйна и България. Проф.Бех изрази благодарността на КНУ към Посолството на Р.България в Украйна за създаването на авторитетно средище на българската наука, култура и духовност в Киевския университет.

Вицепрезидентът на Р.България г-жа Маргарита Попова изрази своята голяма радост и задоволство от откриването на Център по български език, литература и култура към КНУ и подчерта стратегическата роля на българистиката за развитието на славистиката в съвременния свят. Г-жа Попова акцентира върху понятията „език, литература и култура”, залегнали в наименованието на Центъра.”Тези понятия не могат да съществуват едно без друго. В своето единство те са основополагащ елемент в духовното и материално съграждане на всяка една народност и държава”. След прерязването на червената лента и официалното откриване на Центъра г-жа Маргарита Попова подари на Центъра знака на „Мадарския конник”, културен и исторически символ на основополагането на българската държава и книгата „Българските манастири”.

За усилията и трудностите в работата по създаването на Центъра говори Н.Пр. Посланик г-н Кр.Минчев. В своето слово той обърна внимание на акта на дарителството и спомоществователството и подчерта специално ролята на г-н Антон Кисе в материализирането на българската идея на Киевска земя. Г-н Минчев благодари на преподавателите и студентите българисти за интереса и любовта им към българското и за успехите им в преподаването и овладяването на българския език и култура.

Директорът на Института по филологии проф. Григорий Семенюк припомни , че 150 години в КНУ се изучават под една или друга форма български език и литература и подчерта, че тази година в катедрата по славянски филологии предстои тържественото честване на 40 години от създаването на специалността „Български език и литература”. От името на преподавателите българисти доц.Олена Чмир припомни ключови моменти от историята на българистиката в КНУ като изтъкна, че съвсем закономерно в навечерието на 40-годишния юбилей на специалността се появява и Центърът по българистика.Неговото съграждане е не само признание за успехите на българистиката в университета , но и отговорност и творчески стимул в бъдещата работа.

Лекторът по български език, литература и култура в КНУ доц. Мариета Иванова- Гиргинова акцентира върху ролята на БАН и на Института за литература към БАН в администрирането на новооткрития Център. „Създаването на Центъра по българистика открива пътя за сътрудничество на КНУ и специално на катедрата по славистика с един нов партньор като БАН и Института за литература”. Доц.Гиргинова предаде специалните поздрави за откриването на Центъра от Директора на Института за литература, доц. Елка Трайкова и подчерта увереността на ръководството на ИЛ, че сътрудничеството между двете институции тепърва ще дава своите плодове и ще превърне Центъра по българистика не само в авторитетно образователно място, но и в притегателен Център на активен международен академичен и културен живот.Доц.Гиргинова обяви и първото голямо дарение за Центъра по българистика от научни сборници, монографични изследвания, авторски книги и литературна периодика на издателски център „Боян Пенев” към Института за литература. За радостта, надеждите и очакванията от откриването на Центъра по българистика разказаха пред високите гости магистрите Костя Курлуков и Настя Соловицка.

С кратка музикално-художествена програма студентите-българисти бакалаври и магистри поздравиха българските и чуждестранни гости и показаха своите успехи в овладяването на българския език, литература и култура. Тържеството завърши с разглеждане на уникалната изложба „Съкровище на словото”-дело на проф.Анисава Милтенова и на доц.Мария Йовчева, подпомогнати от учени-медиeвисти от Института за литература към БАН, която гостува в Института по филологии към КНУ във връзка с Деня на славянските първоучители - 24 май и 1150 - годишнината от Великоморавската мисия на Св.Св.Кирил и Методий. Изложбата е специален дар от БАН и ИЛ за празника на сляванските букви на новооткрития Център по българистика.

Идеята на учредителите на Центъра по българистика е той да се превърне в Дом на езика, литературата и културата български на киевска земя, да укрепи и разшири авторитета на българистиката в Украйна и да активизира образователния, научен и културен мениджмънт между двете страни.

Информация от пресцентъра към КНУ за откриването на Центъра по българистика:
http://instpres.univ.kiev.ua/node/391

28 май 2013

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.