Изложба „България: Съкровище на Словото”

Институт за литература. Posted in Събития | . Посещения: 6029

На 27.02. в Европейския парламент в Брюксел, зала “Йехуди Менухин”, бе открита изложбата „България: Съкровище на Словото”. Изложбата е подготвена от учени от Института за литература при БАН и бе осъществена със съдействието на фондация „Българска памет” и на д-р Андрей Ковачев, председател на българската делегация в групата на Европейската народна партия. В сърцето на Европа тържествено бе отбелязана 1150-годишнината от създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий и от Великоморавската мисия, на която е посветена настоящата 2013 година.

В събитието участваха проф. Х. Миклас (Австрия), проф. Я. Рихлик (Чехия), проф. И. Калиганов (Русия), които изтъкнаха важността на делото на светите братя Кирил и Методий за целия славянски свят. Съдбата на средновековните български писмени паметници – глаголически и кирилски – и литературното развитие на България от края на ІХ до ХІV в. бе представено в словото на проф. Анисава Милтенова.

Изложбата включва постери с най-значителните паметници, изписани с глаголица: Асеманиево евангелие, Зографско евангелие, Мариинско евангелие, Клоцов сборник, Синайски псалтир, Синайски евхологий и др., свързани с най-ранните преводи на славянските апостоли и техните ученици. През IХ в., след пристигането на Кирило-Методиевите ученици в България, славянската писменост получава ново развитие, подкрепяна от българските владетели княз Борис-Михаил и цар Симеон. Втората славянска азбука (вероятно усъвършенствана в Преслав) е наречена „кирилица“ в чест на Константин-Кирил. Създават се ценни кодекси, изписани с кирилско писмо - Савина книга, Супрасълски сборник, Хилендарски листове, Енински апостол, Листове на Ундолски и др., изображения от които също присъстват в изложбата.

Дейността на Кирило-Методиевите ученици и техните последователи в България не само спасява литературното наследство на Моравската мисия, но трансформира Кирило-Методиевото дело от мисиoнерски замисъл в основополагаща идеология за преимуществото на родния език в книжовността. Разпространявайки се сред другите славянски народи, тя се превръща в неотделима и важна част от европейската цивилизация. Събитието бе озвучено от вокална формация „Юлангело”, които изпълниха авторския си триптих „Старобългарска азбука”.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.