Поезията на Христо Ботев

Институт за литература. Posted in Събития | . Посещения: 5774

Поезията на Христо Ботев

Всяка година на 2 юни честваме деня на Ботев. Така изразяваме признателността си към човека, който пожертва живота си за свободата на България. Но забравяме, че ако преди това поетът Ботев не беше успял да изгради идеологическия, ценностния и мирогледния фундамент на нацията, едва ли българите щяха да се досетят, че за свободата трябва да се воюва.

Със задачата да покаже как с помощта на думите се ражда българскиятг свят се захваща мащабното изследване на литературоведа Александър Панов. То се състои от два големи тома, обединени по общото название „Поезията на Христо Ботев”.

Първият том се нарича „Художествена система на Ботевата поезия”. В него се анализира как е структурирано Ботевото слово, в което наред с модерните литературни принципи пълноценно действат архаични словесни модели, характерни за митовете, ритуалите, фолклора и свещените книги. Противоречивото единство между тези два подхода е в основата на необикновената въздействена сила и ефективност на Ботевото слово.

Вторият том, озаглавен „Песни и стихотворения” от Христо Ботев – структура, основни сюжети и символични образи”, се концентрира върху единствената издадена приживе на поета стихосбирка. За пръв път се дава мотивиран отговор защо съставящите я стихотворения са подредени по този необичаен начин – контрастни тематични двойки, разположени в концентрични кръгове – и каква е функцията на това композиционно решение. Разгледани са и онези популярни сюжети от световната култура, които Ботев трансформира, за да внуши новите революционни идеи. По-голямата част от изложението представлява коментирано издание на Ботевите творби, като по този начин се възстановява цялостният културен контекст, в който те са възникнали – символични образи, популярни мониви, преки и скрити цитати, идеологически полемики, връзки с културната традиция. Някои от тях днес са загубили своята актуалност и това затруднява пълноценното възприемане на Ботевото поетическо наследство. Когато този културен контекст се възстанови, общуването с Ботевата поезия ще стане много по-адекватно.

Премиерата ще се състои на 1 юни 2012 г. от 15 ч. в Големия салон на Българската академия на науките – пл. „Народно събрание“

Или просто позвънете на автора на телефон 0888 66 19 81.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.