Престижна стипендия за докторант от Института за литература

Институт за литература. Posted in Събития | . Посещения: 5733

МИНИСТЪР КЛИСАРОВА И Н.ПР. ПОСЛАНИКЪТ НА КРАЛСТВО НОРВЕГИЯ Г-ЖА ВИКЬОР ВРЪЧИХА ПЪРВИТЕ ДОГОВОРИ ПО ПРОГРАМА BG09 ,,ФОНД ЗА СТИПЕНДИИ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО”

Александър Феодоров, редовен докторант в Института за литература към БАН, е един от общо 48-те българи, които са одобрени и получиха финансиране за участие в обучения, краткосрочна преподавателска или научна работа в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Средствата се отпускат по програмата „Фонд за стипендии на Европейското икономическо пространство”, която има за цел да засили сътрудничеството и обмяната на опит между България и страните от Европейското икономическо пространство (Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) в областта на висшето образование и изследванията. Програмата се изпълнява в периода 2013-2016 г. и е на обща стойност над 1,7 млн. евро, от които 1,5 млн. евро се предоставят безвъзмездно от трите страни-донори, а останалите са национално съфинансиране. С отпуснатата стипендия Александър Феодоров ще се посвети за месец на изследователска дейност в Международната академия по философия в Лихтенщайн.

Докторантът е завършил литература в Холандия, но е избрал да се върне в България и тук да продължи научната си кариера. Подобни програми му дават възможност за краткосрочен обмен и създаване на контакти с колеги в чужбина. „Това е изключителна възможност, защото и трите държави са с висок стандарт и без подобно финансиране повечето хора, занимаващи се с наука у нас, нямат никакъв шанс да отидат там”, категоричен е Александър Феодоров. „Занимавам се с изучаване на прагматизма през XIX век и неговото прилагане в литературата. Тъй като висшето ми образование е изцяло литературно насочено, в Международната академия по философия ще мога да наваксам философската част. Там ще имам възможност да работя с доста добри учени”, споделя още за своите очаквания Александър.

Първите договори по програма „Фонд за стипендии на Европейското икономическо пространство (ЕИП)”, по мярка „Проекти за мобилност във висшето образование и науката“ бяха връчени от министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова и Н. Пр. извънредният и пълномощен посланик на Кралство Норвегия в България г-жа Гюру Катарина Викьор на специална церемония в Министерството на образованието и науката.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.