Ден на Института за литература под надслов "Литература, история, памет"

Институт за литература. Posted in Събития | . Посещения: 1151

Литература, история, памет

На 21 ноември 2016 г. се проведе Ден на Института за литература при БАН под наслов „Литература, история, памет“, на който направление „Нова и съвременна българска литература“ представи своята работа, реализирала 25 международни и национални научни форума и над 28 научни издания за последните 5 години.

Доц. Александра Антонова запозна в снимки и видеоматериали с организираните конференции по някои от проектите на направлението, сред които „Актуални прочити на новата и съвременната българска литература“ (с ръководител доц. д-р Александра Антонова), „Литература и география“ (с ръководител доц. дфн Пламен Антов), „Българска литература, създавана от жени – история, статус, тенденции“ (с ръководител доц. д-р Людмила Малинова) и „Българската литература за деца и юноши – национални и универсални ценности“ (с ръководител доц. д-р Людмила Малинова и секретар д-р Росица Чернокожева). Откроено бе и участието на учените от направлението в проекта, иницииран от Института за Югоизточна Европа към Университета „Фридрих Шилер” в гр. Йена, Германия – „Българо-немски културни отношения“, по който бе отпечатан корпус от статии в немското списание Zeitschrift fur Balkanologie.

Отделна презентация бе посветена на реализираните през последните пет години юбилейни сборници, научни изследвания, монографии и авторски книги на членове на направлението.

Доц. Елка Димитрова представи неизвестни архивни документи и литературноисторически факти, събрани и изследвани в рамките на проекта „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и литературни контексти”. По проекта бяха дигитализирани и събрани в уникално по обем и съдържание уеб базирано хранилище над 200 000 документи и вещи от фондовете на 13 български писатели-класици, представени и с литературоведски статии и библиографски каталози. Сайтът на проекта – www.bglitarchives.org съдържа още пълна архивна сбирка на детския периодичен печат до 1944 г. и издания на съвременната ромска култура в България. Доц. Пенка Ватова запозна с работата по проекта „Дигитализация и концептуализация на литературното наследство на българския модернизъм“, със съдържанието и функционалността на сайта на проекта – www.bgmodernism.com – дигитално хранилище, което представя цялата национална модернистична периодика, редом с нови интерпретации на художествени и критически текстове на литературния ни модернизъм. Акцент в представянето на проекта бе и запознаването с реализираните в рамките му научни сборници и конференции. А. Антонова представи още един от дигиталните проекти, разработвани в направлението – Виртуална библиотека „Иван Шишманов”. Сайтът на проекта – www.bglit.org съхранява преводи на класически и съвременни български писатели в превод на немски и английски език, съдържа биографични и библиографски справки за всеки един от представените автори.

Доц. Емил Димитров представи в снимки акцентите от честването на 150-годишнината от рождението на Пенчо Славейков чрез поредица от събития: съвместно отбелязване на годишнината със Столична библиотека, тържествено събрание в БАН, постерна изложба в пространството пред Народния театър, двудневна международна научна конференция и посещение на родния град на поета – Трявна, по време на което кметът на италианския град Брунате дари безценни реликви, останали от бележития българин.

Доц. Мариета Гиргинова и доц. Александър Йорданов представиха международната дейност на направление „Нова и съвременна българска литература“: културно-мисионерската дейност на новооткрития Център за български език, литература и култура в Института по филологии към Киевски национален университет „Тарас Шевченко“, българо-македонските семинари по проекта „Европейски ценности в творчеството на български и македонски литературни творци през ХХ век“, както и с издадения в рамките на проекта сборник „Модернизъм в българската и македонската литература на XX в. Сходства и различия“.Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.