Дигитална библиотека „Българска литературна критика“

Институт за литература. Posted in Дигитална библиотека „Българска литературна критика“ | . Посещения: 1634

Проектът е финансиран от Фонд „Научни изследвания“, договор № КП-06-0ПР 05/11 от 17.12. 2018

Ръководител: доц. д-р Александра Антонова

Проектът „Дигитална библиотека „Българска литературна критика“ предвижда изграждане на интернет сайт с дигитално хранилище, на който ще бъдат представени в персонални профили 20 от най-значимите български литературни критици и историци на XX век: Александър Балабанов, Петко Росен, Боян Пенев, Спиридон Казанджиев, Иван Мешеков, Цветан Минков, Константин Гълъбов, Васил Пундев, Малчо Николов, Георги Цанев, Д. Б. Митов, Тодор Боров, Георги Константинов, Ефрем Каранфилов, Стоян Каролев, Минко Николов, Тончо Жечев, Боян Ничев, Кръстьо Куюмджиев, Здравко Петров.

Профилът на всеки един от 20-те критици ще включва корпус от дигитализирани текстове (статии, студии, рецензии, отзиви, есета, преводи, художествени текстове, публикувани в периодичния печат или издадени в цели книги, учебници, христоматии, читанки), дигитализиран персонален архивен фонд (при наличност на такъв) и корпус от литературоведски интерпретации на делото му. Предвижда се дигиталният фонд да бъде от отворен тип с цел добавянето на изследвания и материали и след приключване на работата по проекта, като по този начин се превърне в начало на цялостна дигитална история на българската литературна критика, която да продължи да се разширява както чрез последващо публикуване на текстове от и за посочените литературни критици и историци, така и чрез добавянето на критически рецензии, отзиви, обзори и др., създадени от писатели и поети, литературоведи, журналисти и др.

Проектът предвижда още съставянето на изложба в постери, комплектувана от наличното дигитално съдържание на профилите и визуализираща живота и творческото наследство на критиците.

Работата по проекта включва организирането и провеждането на два работни семинара под наслов „Интерпретации и контекстуализации в българската литературна критика“ – 1 и 2 част.

Проектът предвижда учредяването на Национален конкурс за младежки критически текст, в който ще могат да участват ученици от гимназиален етап. Този конкурс би могъл да се превърне в ежегодна инициатива на Института за литература.

Проектът предвижда организирането и провеждането на три лектории пред ученици и учители от средните училища под наслов „Млади литературни критици“. Лекториите ще запознаят младите изследователи с делото на 20-те критици и ще насърчат, както и конкурсът, създаването на собствени литературноисторически и литературнокритически текстове. Предвижда се текстовете на участниците в Националния конкурс да бъдат издадени в електронни сборници, публикувани на сайта на проекта в специално обособена секция „Млади литературни критици“.

Проектът планира разработването на специализиран докторантски лекционен курс на тема „Българска литературна критика“ към ЦО на БАН, който ще цели запознаването с делото на 20-те критици. Курсът ще продължи да функционира като постоянен специализиран курс в графика на Центъра за обучение, като по този начин ще запознава докторантите както с творческото наследство на 20-те критици, така и със съвременната му рецепция.

Цел на проекта е както да съхрани и популяризира делото на 20-те литературни критици като начало на систематично проучване, подреждане и поставяне на българската литературна критика в една широкодостъпна и висококомуникативна уеб базирана среда, така и да стимулира и окуражи работата на учениците с художествените и/или литературнокритическите текстове и създаването на собствени интерпретации, да осъществи реалната им приемственост с утвърдени майстори на българското слово.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.