Научен проект Българската литература за деца и юноши – национални и универсални ценности 2010 - 2013 година

Институт за литература. Posted in Българската литература за деца и юноши | . Посещения: 8637

Научен проект Българската литература за деца и юноши – национални и универсални ценности 2010 - 2013 година

Ръководител: доц. д-р Людмила Малинова

Проектът попълва белите полета в знанието за националните и универсални ценности на литературата за деца и юноши. Литературата за деца и юноши се разглежда като специфична, но неотделима част от общонационалния литературен процес. Разделянето на "висока" литература и литература за деца е неуместно и предпоставено. Симптоматично е, че литературата за деца отсъства от националните литературни истории и до днес. Тя не бива да бъде неоправдано пренебрегвана и да отсъства от съвременните литературноисторически и критически изследвания.

Проектът се развива в следните иновативни насоки: литературоведски проучвания на българския периодичен печат за деца, философски, психологически и психоаналитични основи на литературата за деца; религиозни, идеологически и етнически теми в тази литература. Емигрантската детска литература, литература на българските общности в чужбина са приоритетни в проекта. Проблеми като рецепцията на литературата за деца, креативността в детската възраст и преподаването на тази литература в средните училища и ВУЗ се разработват съвместно със сродни програми и проекти към Община Сливен и Министерство на културата. В проекта имат свое място тийнейджърският роман, фентъзи литературата, комиксите за деца. Приоритет е създаването на справочни издания, напр. "Речник на българските писатели за деца и юноши", теметични библиографии и антологии. Проектът е разчетен за три години.

През 2010 г. е проведена Втора Национална научна конференция „Връстници на всички времена” в три панела: Най- хубавото от сп."Детска радост"/по повод 100 г. от началото на изданието/ и 90 г. от рождението на Леда Милева и Валери Петров. Подготвена е за печат Антология на стихотворни творби от "Детска радост". През 2011 г. с Национална научна конференция бе отбелязана и 90 – годишнината на Борис Априлов и 70 – годишнината на Станислав Стратиев. В рамките на проекта е и проведената юбилейна конференция "Фантастичният реализъм" -110 години от рождението на Ангел Каралийчев, октомври 2012 г. В тази насока бе и първата конференция „Връстници на всички времена” по повод юбилеи на Лъчезар Станчев, Дора Габе, Калина Малина и Елисавета Багряна. Предстои издаването в Издателство „Проф.Марин Дринов” – БАН на „Драги ми, Смехурко. Антология на хумор за деца”- второ допълнено издание.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.