Помощ за Украйна


Помощ за Украйна

Учените от Института за литература при БАН продължиха да даряват средства, с които колегите Мая Петрова, Мария Пилева и Свидна Михайлова закупиха нови продукти в помощ на страдащите от войната украинци. На Българския Червен кръст бяха предадени нови пакети с хигиенни материали, топли завивки, възглавници и спално бельо. Те ще бъдат разпределени към бежанските центрове, приютяващи напусналите страната си украински граждани.

В знак на признателност за проявената доброта и съпричастност от колегите от Института за литература Червеният кръст връчи Благодарствена грамота.


Институтът за литература се включи с материална помощ за Украйна според описаните от БЧК актуални нужди. На 3 март със събрани от членовете на ИЛ парични средства бяха закупени завивки, спално бельо, възглавници, хавлиени кърпи, мъжко и дамско топло облекло; разнообразни хигиенни материали - сапуни, четки и пасти за зъби, мокри и сухи кърпички, дезинфектанти, перилни и миялни препарати, превързочни материали, памперси; хуманизирано мляко и др. Помощта бе предадена на БЧК. Тази акция ще продължи и през следващите дни, когато с получените от търговската верига бонуси за направената значителна покупка, ще се закупят още продукти и ще се предоставят отново на БЧК.

По този начин учените и служителите от ИЛ се включват в световната акция на Международния червен кръст за събиране на помощи за Украйна и огромния поток бежанци, които напускат страната. Вярваме, че проявата на човечност и съпричастност към съдбата на прогонените от домовете си украинци и българи от Украйна ще им даде надежда, сили и кураж да преживеят кошмара на тези дни.