В Полша излезе триезичната стихосбирка на Иван Христов със заглавие “Сметището”


СМЕТИЩЕТО Е ТРИЕЗИЧНА СТИХОСБИРКА НА ИВАН ХРИСТОВ, ИЗДАДЕНА В ПОЛША

В град Гданск, Полша излиза пета по ред издадена в чужбина стихосбирка на българския поет Иван Христов под заглавие „Сметището“. Книгата е триезична – български, полски и английски и представлява своеобразна антология като съдържа най-доброто от стихосбирките му „Бдин“ (2004), „Американски поеми“ (2013) и „Любовен речник“ (2018). Преводът на полски е дело на Магдалена Питлак, а на английски на Анджела Родел. Издателството е „Институт за градска култура, Гданск“. Книгата ще бъде представена с две четения:

9 юли, 19.00 часа. Среща на тревата в пространството между Стария манеж и Природния базар. С участието на Иван Христов и издателят Пьотър Миелцарек („Институт за градска култура, Гданск“).

10 юли, 16.00 часа. Поезия в града – на живо. Главния вход на Библиотеката, ул. Свети Дуча 111/113. Вход свободен.

С участието на Надя Топич (Хърватия) и Иван Христов (България).

За книгата издателят Пьотър Миелцарек казва:

"Иван Христов е поет с впечатляващ диапазон на гласа. Той може да звучи класицистично, както в стихотворенията, озаглавени с главните букви на азбуката, свързващи Линей с Аврелий, и „варварски“, битнически, както в „Американски поеми“, но и в тези, вдъхновени от българския град Видин, където боклукът от сметището се превръща в метафора за постмодерния ни свят с неговите релативизъм, поп култура и диктат на потреблението. От този кош за отпадъци Христов извлича за нас хапки, които все още са подходящи за консумация, както и материали, които могат да бъдат рециклирани в литература".

Повече информация на → http://europejskipoetawolnosci.pl/versopolis-2021