ЛЕКЦИЯ НА ГЛ. АС. Д-Р АНДРИАНА СПАСОВА „ЕПИСТОЛАРНАТА И РЕЧНИКОВАТА ДЕЙНОСТ НА НАЙДЕН ГЕРОВ“, ИЗНЕСЕНА ВЪВ ФАКУЛТЕТА ПО ХУМАНИТАРНИ И СОЦИАЛНИ НАУКИ КЪМ ЗАГРЕБСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

На 25.10.2023 г. в Университета в Загреб гл. ас. д-р Андриана Спасова изнесе лекция на тема „Епистоларната и речниковата дейност на Найден Геров“.

Лекцията е организирана по покана на доц. Ана Васунг от Факултета по хуманитарни и социални науки към Загребския университет и представи пред преподаватели и студенти от специалността „Южнославянски езици и литератури“ резултатите от работата на д-р А. Спасова с книжовното и архивното наследство на Найден Геров. Запознаването с фигурата на възрожденския книжовник и практическата работа върху откъси от неговия значим труд „Речник на българския език“ (1895 – 1904, 1908) даде повод за оживена дискусия и интерес от страна на хърватските студенти. Представянето на книжовното дело на Найден Геров (1823 – 1900) в Загребския университет беше посветено на 200-годишнината от рождението на българския възрожденски просветен деец, писател, езиковед, фолклорист и общественик.

Проучванията върху делото на Н. Геров д-р Спасова осъществява с помощта на националната програма на МОН „Млади учени и пост-докторанти 2“.