Николай Лилиев, Емануил Попдимитров и Гео Милев

Видео
Николай Лилиев, Емануил Попдимитров и Гео Милев - синхронии на модернизма

Премиера на книгата „Подчертани редове“ на Свилен Каролев

Видео
Премиера на книгата Подчертани редове на Свилен Каролев

Литературата: привилегировани гласове, потиснати гласове

Видео
Литературата: привилегировани гласове, потиснати гласове

Националната научна конференция "Проекти за свят"

ПРЕДСТОЯЩО

Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да ви поканим на националната научна конференция
"Проекти за свят",
посветена на 100 – годишнината от рождението на Иван Пейчев и 70 – годишнината от рождението на Иван Методиев.

Конференцията е организирана от направление „Нова и съвременна българска литература“ при Института за литература – БАН и ще се проведе в началото на м. декември в София.

Очакваме вашите заявки до 15 ноември на следните имейли:


Имейли за контакт:
alexandra.a.antonova@gmail.com
marinellyd@mail.bg

Среща с проф. Гражина Шват-Гълъбова

Институт за литература. Posted in Събития

Покана Гражина Шват-Гълъбова
ПРЕДСТОЯЩО

Академичен кръг по сравнително литературознание
Организира публична лекция и среща с проф. дн. Гражина Шват-Гълъбова (Варшава)
на тема

Мигриращите идеи на Балканите

17.00, 18 октомври 2016 (вторник)
Софийски университет, зала 2

Проф. дн Гражина Шват-Гълъбова работи във Варшавския университет и в Института по славистика на Полската академия на науките. През годините 1994-1997 тя е заместник-директор на Полския институт в София. Главен редактор на годишника на Института по славистика на ПАН “Slavia Meridionalis”. Автор на монографиите „W kręgu bułgarskiej groteski (o twórczości Jordana Radiczkowa” (1991), „Haeresis bulgarica w bułgarskiej świadomości kulturowej XIX i XX wieku” (2005). Редактор и съавтор в публикациите „Kultura - język - komunikacja. Problemy globalizacji i kultur narodowych” (2001), „Przemilczenia w relacjach międzykulturowych” (2008), „Bunt tradycji - Tradycja buntu” (2008).

На български е публикувала много студии и монографията Haeresis Bulgarica в българското културно съзнание на ХІХ и ХХ в. Университетско издателство "Св. Климент Охридски", София, 2010.

Научните интереси на проф. Гражина Шват-Гълъбова обхващат широк диапазон от културната проблематика на Балканите, проучва българската национална митология и светогледите на южнославянските елити. участва активно в интердисциплинарните проекти " Балканските идентичности в българската култура" (2000-), продължението му Идентичност и исторически митове. Проблеми на народната и културната идентичност. България и съседи (съвместно с Института по славистика към ПАН, 2003-2005), "Емоционалното съдържание на българската национална идентичност: исторически корени и съвременни измерения" (2008).
Проф. Гражина Шват-Гълъбова е член на Редакционния съвет на списание "Литературна мисъл" и носител на почетния знак на БАН „Марин Дринов“ на лента.

Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за писателя Георги Господинов

Институт за литература. Posted in Събития

Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за писателя Георги Господинов

На 26 май, в Гербова зала на Президентството на Република България бе връчен орден „Св. Св. Кирил и Методий“ на писателя Георги Господинов за особен принос към развитието на българската култура. Орденът бе връчен от Президента на РБ, г-н Росен Плевнелиев. Сред останалите наградени са оперната певица Соня Йончева, режисьорката Иглика Трифонова, Деян Енев, Станислав Памукчиев и др.

Откриване на изложбата “Сведения за богомилите в Република Македония”

Институт за литература. Posted in Събития

Откриване на изложбата “Сведения за богомилите в Република Македония”

Автор на изложбата е проф. Мая Ангеловска-Панова. Изложбата е част от дейностите по проекта “Богомилско движение и богомилска литература”, който се реализира между МАНУ и БАН (2014-2016). Проектът е включен в плановите задачи на Института за литература при БАН.

Научна конференция "Жените в бьлгарската литература, култура и история"

Институт за литература. Posted in Събития

ПРЕДСТОЯЩО

Уважаеми колеги,

Институтът за литература кьм БАН, Софийският университет “Св. Климент Охридски” и Бьлгарската асоциация на университетските жени (БАУЖ) имат удоволствието да Ви поканят на научна конференция на тема:

Жените в бьлгарската литература, култура и история.

Избраната тема предполага богат спектьр от ракурси към историята на жените. Форумът е отворен към изследователи от различни области и неговата цел е да се обхванат широки интердисциплинарни полета. Изследователските интереси могат да бъдат насочени към присъствието на жените в различни области на културния и социален живот.

Приоритетни области на форума са:

 • литература
 • история на жените и женските организации
 • изкуство
 • наука и образование
 • публично присъствие и социалните дейности

Конференцията ще се проведе на 20 и 21 октомври 2016 г. в Софийския университет. Регламентът за докладите е 15 минути. Срокът за подаване на заявки за участие е 10 октомври 2016 г. Желаещите да участват могат да изпращат темите на заявките си на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Организиатори:

 • Людмила Малинова (БАН) Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 • Кристина Йорданова (СУ) Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
 • България
 • 1113
 • София
 • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
 • Тел. +359 2 971-70-56
 • Факс +359 2 971-70-56
 • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.