Бъдеще в миналото: извори за българската история

Колегиум на тема „ПРОСВЕЩЕНИЕ И КРИТИКА”

Павел Вежинов в българската литература

Българско и модерно

Институт за литература. Събития

Българско и модерно

Българско и модерно

Интерактивен семинар

Проект на Института за литература – БАН

29 ноември 2014 (събота)
14.30 – 16.30 ч.

В СУ „Св. Климент Охридски”, заседателна зала №2 (срещу Деканата на ФСФ) С участието на: автори на сборника „Българско и модерно”, преподаватели от СОУ и ВУЗ, докторанти, студенти и ученици

Програма

I. Представяне на проекта и сборника „Българско и модерно (към изучаването на новата българска литература)”, издание на ИЦ „Боян Пенев” при ИЛ – БАН. Съставител – Елка Димитрова; редакторски екип: Андрей Ташев, Елка Димитрова, Пенка Ватова; с редакторското участие на Надежда Стоянова и Сирма Данова.

Автори: Александра Антонова, Андрей Ташев, Бисера Дакова, Вихрен Чернокожев, Владимир Игнатов, Георги Господинов, Едвин Сугарев, Елка Димитрова, Елка Трайкова, Иван Христов, Калина Лукова, Мая Горчева, Надежда Стоянова, Надежда Цочева, Николай Кирилов, Пенка Ватова, Румен Шивачев, Светлана Стойчева, Сирма Данова, Цветанка Атанасова, Яница Радева.

II. Представяне на откъси от текстовете на образователното помагало.p>

III. Дискусия по тематични кръгове:

 • Национално и универсално, българско и европейско.
 • Българско и модерно: противоречия на модерността.
 • Приемственост и конфликтност в българския модернизъм.
 • Модернизъм – критическо мислене – социокултурни ценности.

IV. Дискусия върху методиката на преподаване на българска литература и култура във взаимодействие с дигитални продукти.

V. Демонстрация на сайта „Българският литературен модернизъм”
( http://bgmodernism.com) и на възможностите за употребата му при преподаване на българска литература в СОУ и ВУЗ.

Семинарът се провежда със съдействието на СУ „Св. Климент Охридски” и информационната помощ на АУБЕЛ. Участват преподаватели, докторанти и студенти от специалността Българска филология, учители по български език и литература.

Предвидени са екземпляри за безплатно разпространение и сертификати за участие.

Институтът за литература към БАН представи своите дигитални проекти в областта на медиевистиката

Институт за литература. Събития

Институтът за литература към БАН представи своите дигитални проекти в областта на медиевистиката

В традиционния ден на Института за литература, който се състоя на 21 ноември 2014 г. и бе под надслов „Ръкописната книга – толкова далеч... толкова близо“, учените медиевисти представиха своята работа по шест проекта, насочени към дигитализация на български средновековни ръкописи и създаване на бази данни за българското писмено наследство.

Проф. Анисава Милтенова, която ръководи направление „Стара българска литература“, представи проекта „Слово“, реализиран в сътрудничество с учени от Австрия, Словения, България, Сърбия и Македония и предназначен да разкрие културната история и богатства на манастирите на Балканите.

"Конференция "Вестник на жената" (1921-1944). Ракурси към женското"

Институт за литература. Събития

27 ноември 2014 г.

"Конференция "Вестник на жената" (1921-1944). Ракурси към женското"

На 27 ноември, четвъртък, от 9.30ч., в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” ще се проведе националната научна конференция “Вестник на жената” (1921-1944). Ракурси към женското”. Тя е организирана от направление „Нова и съвременна българска литература” към Института за литература и ще включи участия на учени от Института за литература, СУ „Св. Климент Охридски”, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ПУ „Паисий Хилендарски”, Нов български университет, Национален литературен музей, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. На конференцията ще бъдат обсъдени нови критически и исторически анализи на женската литература между двете световни войни и по-конкретно на широката културна роля, която има дългогодишното издание „Вестник на жената”. Учените ще се спрат върху естетическия и етическия принос на това богато на присъствия пространство, формирано и управляванот от най-изявените художественин творци на своето време. Ще бъде обхванат и осмислен мащаба на изданието „Вестник на жената” като една енциклопедия за пътя на българката, ролята му във формирането на литературния вкус и читателската публика, развитието на политиките на женското – майчинството и възпитанието, развитието на местата на женското - домакинството и модата – в средата и влиянията на модерността, присъствието на страниците на вестника на творци като Яна Язова, Елисавета Багряна, Гео Милев, Емилиян Станев, Георги Райчев, Вера Бояджиева – Фол и др.

За допълнителна информация: гл.ас. д-р Александра Антонова, Институт за литература. 0897 027 709, аТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Национална конференция „Наследството на лингвистиката в българската литературна теория”

Институт за литература. Събития

Национална конференция „Наследството на лингвистиката в българската литературна теория”

Националната конференция „Наследството на лингвистиката в българската литературна теория” ще се проведа на 27 и 28 ноември 2014 г.в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски”. Тя се организира от Направлението по Теория на литературата към Института за литература при БАН и Катедра „Теория и история на литературата”. Конференцията е трета по ред в подобен формат, организационен екип и теоретичен залог след форумите „Изплъзващият се предмет на литературознанието. Невидимата школа: Мирослав Янакиев, Никола Георгиев, Радосвет Коларов” [2012 г.] и „Просветителство срещу идеологема (Цветан Стоянов, Атанас Натев, Димитър Аврамов)”[2013 г.]. Силният интерес към тези форуми и интензивният академичен дебат, породен от тях, дава основание на организаторите да очакват и в третата среща питането за съдбата на българското литературознание да предизвика сериозен отклик.

САЩ КАТО КУЛТУРНА МЕТАФОРА НА МОДЕРНОСТТА. – ФЕНОМЕНЪТ САЩ И БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА И ЛИТЕРАТУРА; БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКИ ЛИТЕРАТУРНИ ОТРАЖЕНИЯ (ХХ – ХХІ век)

Институт за литература. Събития

10 и 11 декември 2014 г.
ПРЕДСТОЯЩО

Покана за участие в научна конференция

Уважаеми колеги,
Институтът за литература при БАН има удоволствието да ви покани за участие в интердисциплинарна научна конференция на тема:

„САЩ като културна метафора на модерността.
Феноменът САЩ и българската култура и литература;
българо-американски литературни отражения (ХХ–ХХІ век)”


Тя ще се проведе на 10 и 11 декември 2014 г. в Заседателната зала на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – София.
Предвижда се изказванията да бъдат до 15 минути.
В пълния си вид материалите от конференцията ще бъдат публикувани в специален сборник.
Моля, потвърдете своето участие до 30 ноември, като изпратите точния наслов на темата си.

Карта Map

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
 • България
 • 1113
 • София
 • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
 • Тел. +359 2 971-70-56
 • Факс +359 2 971-70-56
 • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.