Феноменът САЩ и българската култура и литература

"Конференция "Вестник на жената" (1921-1944)

Научна конференция „1914: измерения на трагичното”

„Златен лъв“ 2014

Институт за литература. Събития

„Златен лъв“ 2014

На 12 декември Асоциация „Българска книга“ връчи годишните награди „Златен лъв“ за най-добър издателски проект на годината. Тази година церемонията по награждаването беше част от празничното честване на 20-годишнината на Асоциация „Българска книга“, което се проведе в зала 7 на Националния дворец на културата.

Наградите „Златен лъв“ се връчват в две категории:

I категория – Награда за издателски проект с най-голяма обществена значимост и II категория – Награда „Златен лъв“ за най-добър издателски проект за 2014 г.

Отличието в категория ІІ се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. До участие се допускат само проекти, осъществени в България. За тази награда всички издателства номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя. В състава на експертното жури тази година бяха Ангел Игов, проф. Виктор Паунов, проф. Кирил Гогов, Марин Бодаков, Рада Шарланджиева, Стойко Василев, Федя Филкова.

Експертното жури връчи наградата на АИ „Проф. Марин Дринов“ за „Енциклопедия Българско Възраждане“, т. 1, с отговорен редактор Румяна Дамянова – за новаторския подход в изследването на книжовността, периодиката, литературния живот и културните институции на Възраждането, за приносен характер с непубликувана досега информация и материали за личности и културни средища и достойно полиграфическо оформление.

Институтът за литература към БАН представи своите дигитални проекти в областта на медиевистиката

Институт за литература. Събития

Институтът за литература към БАН представи своите дигитални проекти в областта на медиевистиката

В традиционния ден на Института за литература, който се състоя на 21 ноември 2014 г. и бе под надслов „Ръкописната книга – толкова далеч... толкова близо“, учените медиевисти представиха своята работа по шест проекта, насочени към дигитализация на български средновековни ръкописи и създаване на бази данни за българското писмено наследство.

Проф. Анисава Милтенова, която ръководи направление „Стара българска литература“, представи проекта „Слово“, реализиран в сътрудничество с учени от Австрия, Словения, България, Сърбия и Македония и предназначен да разкрие културната история и богатства на манастирите на Балканите.

"Конференция "Вестник на жената" (1921-1944). Ракурси към женското"

Гл. ас. д-р Александра Антонова Институт за литература. Събития

"Конференция "Вестник на жената" (1921-1944). Ракурси към женското"

На 27 ноември, в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” се състоя националната научна конференция „Вестник на жената” (1921-1944). Ракурси към женското”. Тя бе организирана от направление „Нова и съвременна българска литература” към Института за литература и включи участия на учени от девет научни институции, сред които Институт за литература - БАН, СУ „Св. Климент Охридски”, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ПУ „Паисий Хилендарски”, Нов български университет, Национален литературен музей, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Национална научна конференция „1914: измерения на трагичното”

Институт за литература. Събития

Национална научна конференция „1914: измерения на трагичното”

На 25 ноември, вторник, от 9.30ч., в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Метдоий”, Заседателна зала, ще се състои Националната научна конференция „1914: измерения на трагичното”, организирана от Института за литература, направление „Нова и съвременна българска литература”. Участие в конференцията ще вземат учени от Института за литература, Нов български университет, Национален литературен музей, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, Национална галерия за чуждестранно изкуство.

Карта Map

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.