Седмица на Сервантес

Седмица на Сервантес

От 17 до 21 октомври 2022 г. във Велико Търново се проведе „Седмица на Сервантес“  по повод 140-тата годишнина от публикуването на първия превод на романа „Дон Кихот“ на български език (1882) – дело на Христо Самсаров. Организатори на събитието са Испанският център към Катедра „Романистика“ при Филологическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Институтът за литература при БАН.

На 19 октомври във фоайето пред зала "Европа" в Ректората, Н. Пр. Алехандро Поланко Мата – посланик на Кралство Испания в България, и Ректорът на ВТУ – проф. Христо Бонджолов, откриха изложбата „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека.“ Със съдействието на Института за литература и на БНТ, беше излъчен емблематичният мюзикъл „Човекът от Ла Манча“ (1968 г.) с Коста Цонев и Никола Анастасов в главните роли.

Конферентната част предизвика голям интерес сред местната академична общност и сред студентите от филологическите специалности. Бяха представени личността на преводача Христо Самсаров, преводите и рецепцията на „Дон Кихот“ в България, творческите интерпретации на персонажа в българското изкуство (поезия и мюзикъл). С доклади участваха учени, преподаватели и студенти от университети, научни институти и библиотеки в София, Варна, Велико Търново и Търговище.

Събитието беше организирано по идея и с активното участие на Свидна Михайлова от секция „Сравнително литературознание“, която изнесе доклад на тема „Критическа рецепция на „Дон Кихот“ от XIX в. до XXI в.“ и се включи в литературното четене на откъси от романа.