Премиера на „Литературноисторически и критически сюжети“

Премиерата на новата книга на доц. Елка Трайкова – „Литературноисторически и критически сюжети“, събра множество колеги, приятели и близки на авторката в Американския център на Столична библиотека. Сред гостите на събитието бяха представители от всички хуманитарни институти на БАН, колеги на доц. Трайкова от Централно управление на академията, от Института за литература, от НБУ, български писатели, нейното семейство.

2027-1.jpg

За книгата говориха директорката на Института за литература доц. Пенка Ватова, доц. Мариета Иванова-Гиргинова и проф. Михаил Неделчев, които изтъкнаха значимостта и оригиналността на литературноисторическите сюжети, разгледани задълбочено и разказани увлекателно от доц. Елка Трайкова. Беше подчертано, че новата книга на Е. Трайкова впечатлява с широкия времеви регистър, в който е положено изследването – то проследява литературни процеси от целия ХХ в.; че -респектира с огромния корпус от текстове, коментирани от авторката – наред с художествените произведения се разглеждат спомени и документи, социокултурни и политически факти, прочетени в периодичния печат и в различни други издания. „Литературноисторически и критически сюжети“ обединява концептуално 23 студии и статии, които правят връзки между различни периоди от новата българска литературна история и между различни културни пространства на българския ХХ в.

В книгата се припомнят и тълкуват фрагменти от литературната ни история не само от далечното, но и от близкото минало. В нея могат да бъдат прочетени статии за кръга „Мисъл“, за Пейо К. Яворов, Боян Пенев, Иван Вазов, Емануил Попдимитров, Кръстьо Куюмджиев, за литературните полемики от 60-те години или за литературата от последното десетилетие на ХХ в. Книгата се старае да съхрани културна памет, представена чрез аналитичния прочит на доц. Е. Трайкова и да убеди, че литературната история не бива да бъде застинала структура, а трябва постоянно да е „сътворявана, дописвана и разказвана по много и различни начини“.

Елка Трайкова сподели, че за нея тази книга е книга за паметта – литературноисторическа и лична. Една от статиите в „Литературноисторически и критически сюжети“ завършва с фрагмент от родовата история на авторката. Този откъс беше прочетен от нейната дъщеря Калина Николова.

„Литературноисторически и критически сюжети“ на Елка Трайкова допълва галерията от ценни книги издадени от ИЦ „Боян Пенев“ към Института за литература.