Представяне на книгата БЪЛГАРСКАТА ДРАМА ИЗВЪН КАНОНА.Т. II. БИБЛЕЙСКАТА ДРАМА. ПИЕСИ


ПРЕМИЕРА

 

на книгата Българската драма извън канона. Т.2: Библейската драма. Пиеси. (Мариета Иванова-Гиргинова, Елизария Рускова – съставителство, предговор и бележки)

Уважаеми колеги,

Каним ви на премиера на книгата Българската драма извън канона. Т.2: Библейската драма. Пиеси. (Мариета Иванова-Гиргинова, Елизария Рускова – съставителство, предговор и бележки). София: ИЦ „Боян Пенев“, 2023, 340 с. Сборникът излиза по проект BG 05M20P001–1.001–0001 Изграждане и развитие на центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ (ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, приоритетна ос 1 “Научни изследвания и оперативно развитие“)

Книгата съдържа пет пиеси на библейска тематика: „Моисей“ на Григор Чешмеджиев, „Дъщерята на Йефтай“ и „Иов“ на Емануил Попдимитров, „Просякът Йонатан“ на Константин Сагаев и „Съдний ден“ на Иван Грозев. Те са отпечатани в периода между двете световни войни и носят всички белези на синкретичния подход в модерната литература. Пиесите предлагат многообразие от естетически кодове на модернизма в разработката на библейските образи и сюжети. Заедно с пиесите от Т.1 на поредицата Българската драма извън канона. Т.2: Библейската драма. Пиеси доказват, че библейската драма е значимо, но за съжаление все още непознато и неизследвано явление в историята на българската драматургия и театър.

Книгите ще бъдат представени от проф. Михаил Неделчев, проф. д-р. Людмил Димитров и доц. д-р Мария Огойска.

Програмата включва художествен спектакъл „Библейската драма“ по текстове от пиесите, представени в сборника. Участват студенти по актьорско майсторство за драматичен театър от ПУ Паисий Хилендарски  с художествен ръководител гл. ас. д-р Зоя Капон. 

Премиерата ще завърши с коктейл.

Събитието ще се състои на 29.05.2024 г.(сряда) в ЦУ на БАН, зала „Проф. Марин Дринов“ (София, ул. „15 ноември“ № 1)  от 17 ч.