Ние за другите и ние за нас (Възрожденското „ние“)

Покана за

ХХІХ ежегоден колегиум на секция „Литература на Българското възраждане”,

Институт за литература – БАН

Image

 

В процеса на формиране на националното съзнание през XIX век българските възрожденци проявяват изразен интерес както към българската, така и към чужди култури. В своите търсения те се опитват да намерят отговор на въпроса „какво прави българина българин, каква е същността на българското?“. Неизбежно се достига до следващия въпрос: „какъв сбор от критерии използват възрожденците, за да оценят българското?“ – дали те са единствено в положителен / отрицателен план, като в себе си може да съдържат различни противопоставяния (цивилизованост / дивачество, образованост / необразованост, носител на добродетели / носител на морална развала, богатство / бедност и др.), дали разглеждат българската идентичност сама по себе си или я сравняват с други. Съотнасянето с чужди култури има за цел както да се усвои чуждият опит, така и да се позиционира цивилизоваността на българското.

В настоящия колегиум се прави опит да се изследва по какъв начин се формира възрожденското „ние“; как се изграждат възрожденските стереотипи спрямо други народи, как се отразяват те върху преценката за българското. По какъв начин се възприема и се представя на българския читател екзотиката, какви изразни средства за описание използват авторите, за да представят реалии от далечни страни, които до този момент са непознати.

Разсъжденията ни могат да обхванат различни насоки като:

  • „Ние” за нас в бинарната опозиция, зададена още от Паисий: прости българи / хитри гърци, и последвалият стремеж, характеризиращ епохата, за превръщането на простите българи в просветени европейци;

  • Митове и щампи – клишета, постоянни модели, конвенционализми;

  • Динамика на образите, които характеризират „ние” и „другите” – как се създават стереотипите, как оцеляват и си взаимодействат (инвариантни модели); как се усилват, променят, осмиват или игнорират; какво развитие преживяват тези образи в националните литератури, в периодиката, публицистиката, пътеписите и в информационния поток като цяло;

  • Автостереотипи – фаворизиране на „ние” и дефаворизиране на „те”;

  • Нашето „ние” и различните „други” – „другото“ като странност, аномалия, чудатост (Юп Лерсен); или „другият” като модел за подражание – принос към универсалния прогрес (политически, икономически, културен) и т.н.

Срок за подаване на заявките за участие: 31 май 2024 г.

Провеждане на колегиума: 14 юни 2024 г. 

Организатори:

Доц. д-р Недка Капралова - nedkakapralova@gmail.com

Гл. ас. д-р Невена Михова - newena.mihowa@abv.bg

Гл. ас. д-р Николай Желев - nikolaj650@abv.bg